School of Storytelling

Les 1

Wat is Storytelling?

Er is geen gedachte die verandert, zonder het overwinnen van een hart.

door Christopher Marks

Pak je highlighter erbij, want we gaan direct de diepte in! In deze les ontdek je wat Storytelling is en hoe we dit kunnen toepassen op een merk…

Als je een keer een training over storytelling hebt gevolgd, herken je het plaatje van het kampvuur. Bijna in elke presentatie of training komt dat beeld naar voren.

En terecht, want het is het meest cliché beeldspraak waarin duidelijk wordt dat Storytelling totaal niet nieuw is. 

Verhalen zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met wie wij als mens zijn. Het is hoe we de wereld begrijpen en met elkaar van nature communiceren. 

Think about it.

We zijn, voor zover bewezen, de enige wezens die met onze gedachten naar een plek kunnen gaan waar we nooit zijn geweest. Wij kunnen dromen, we kunnen inleven én we kunnen herinneren. 

Ons brein is een coole tijdmachine en die besturen we met een verhaal. 

Wat maakt dan een verhaal?

Goeie vraag! Maar stiekem ken jij het antwoord al.. 

Wat een verhaal anders maakt dan rauwe informatie is dat er een bepaalde structuur in zit en dat het tot de verbeelding spreekt bij je doelgroep. Die structuur noemen we het narratief. 

Dat zijn o.a. de personages, de gebeurtenissen en de volgorde waarin we het verhaal vertellen. Het verhaal is dan hetgeen wat daadwerkelijk wordt verteld.  

Zo kun je hetzelfde verhaal met een ander narratief vertellen.

Capiche?

Omdat wij al heel wat jaartjes op deze manier communiceren, gaat ons brein hier goed op. En op het moment dat iets tot onze verbeelding spreekt, kunnen we het beter onthouden!

Nu komen er nog veel meer lessen aan waarin we dieper gaan over de narratieve structuren en wat een goed verhaal maakt.

Maar voordat we daar meer over leren, moeten we het nog even over Storytelling hebben.

Want ja, die vraag blijft staan. 

Storytelling dus..

Storytelling heeft de afgelopen jaren een prominente plek veroverd op de ‘Buzzword Bingo’. Eerst was het iets voor de spirituele coaches. Toen voor de sleazy marketeers én nu voor de sociaal ondernemers. 

Er zijn redelijk wat definities.* Maar laten we het niet moeilijker maken dan het is. 
Storytelling is een verzamelnaam voor hoe we als mens omgaan met verhalen.

Zo is het boek van een auteur een vorm van Storytelling. Maar heeft een kunstenaar net zo goed een verhaal te vertellen met het werk wat hij presenteert. Een fotograaf kan duizend woorden delen met één beeld. En een filmmaker neemt je mee in een totaal andere beleving.
 

Hoe gebruiken bedrijven dat dan?

In de afgelopen tien jaar zijn we de term ook steeds meer gaan gebruiken voor bedrijven. Want ja, ook een bedrijf heeft een verhaal. Sommigen noemen dit dan Corporate Storytelling of Brand Storytelling. We kijken dan naar de narratieve elementen in een bedrijf. En als we dat verhaal vormgeven, kun je de kracht van verhalen inzetten voor je merk.

En daar ga je hier alles over leren. 

et meest sprekende voorbeeld van Nederland is misschien wel Tony’s Chocolonely.  Natuurlijk verkopen ze chocolade, maar iedereen die een keer hun chocolade heeft gegeten weet dat ze meer doen dan dat. 

Ze leven hun visie.  Bekijk hier de case-study!

Tony’s werkt publiekelijk aan het waarmaken van hun visie en dát delen ze met anderen. Bedrijven zoals hun adverteren daarom ook nauwelijks.  Ze bedenken geen verhalen of campagnes omdat ze meer willen verkopen.

Ze vertellen duidelijk aan welke wereld ze willen werken en nemen hun doelgroep mee op reis.

En dat is precies waar het om draait. 

Voordat we verder gaan is dit dus een mooie vraag die je jezelf kan stellen. Stel je voor dat alles zou lukken. Dat je in een perfecte utopie leeft. Hoe ziet die wereld er dan uit waar jij aan werkt? Welk droom heb jij voor je doelgroep? Wat is jouw ‘preferred future’? 

 

Dat vormt het haakje. Dat vormt de kern van jouw merkverhaal. 

In de volgende les gaan we nerden. We gaan dieper in hoe storytelling werkt op het brein en waarom je niet kan herinneren in welk jaar de 80 jarige oorlog is afgelopen, maar wel de volledige songteksten van ‘All I Want for Christmas’ mee kunt zingen. 

School of Storytelling

 

Alles wat jij nodig hebt om jouw merk te laten shinen.

Meld je aan voor de Creators Update, een twee-wekelijkse nieuwsbrief met alleen maar goede verhalen! 

(Ja! – ook dit is gratis!)

Story Sprint is onderdeel van de Creators Club

School of Storytelling

FAQ’s

Voorwaarden

Privacy

© Story Sprint 2017-2020. Trademarks zijn eigendom van de respectievelijke eigenaren.